Tukkers maken plaats voor Jouke

Pieter Jouke - Gloeiende plaat

DELDEN – De rook ik opgetrokken. Maar ook nog maar net. Het optreden dat de Goeie Tukkers vorige week woensdag verzorgden in het Deldense Stadscentrum zal de aanwezigen nog lang heugen. Vanaf moment één gonsde de bomvolle Reggezaal van het lachen en de voorstelling werd besloten met een staande ovatie. Het is op 16 oktober aan Pieter Jouke om dit te evenaren.

Thijs Kemperink deed wat van hem verwacht mag worden en deed dat met verve. Manuel tierde als vanouds en schuwde geen heilig huisje. Het was voor velen echter Ernest Beuving die het verschil maakte. Voor hen die vorig seizoen zijn solo-optreden bijwoonden was het al geen verrassing meer, maar de veelvoud aan typetjes (van ku klux klan-lid tot Bert én Ernie), afgewisseld met snoeiharde grappen en gevoelige liedjes maakte Beuvings bijdrage tot een revelatie. De liefde bleek wederzijds en Beuving kondigde diezelfde avond nog aan terug te keren met zijn liedjesprogramma So Long Cohen.

Pieter Jouke zit in de programmering niet voor niets achter de drie Tukkers, afwisseling is immers een groot goed in de maandelijkse opeenvolging van cabaretiers. Joukes carrière aardt in het absurdisme, waarmee zijn voorstellingen van een andere orde zijn dan de Tukkerware party. Toch is Jouke in Gloeiende Plaat solo niet meer de onnavolgbare absurdist die hij bijvoorbeeld in combinatie met Ronald Sneijders (als het duo De Staat van Verwarring) is. Weliswaar blijft ook Joukes nieuwste show niet verschoond van de geniale woordspelingen en verrassende zijsprongetjes, nieuw is de duidelijke verhaallijn en stevige steady opbouw. Daarmee kan Gloeiende Plaat wedijveren met de betere soloprogramma’s die dit jaar op de vaderlandse planken wordt gebracht.

De aanvang van Joukes voorstelling op 16 oktober is om 20:00 uur. Seizoenskaarten zijn inmiddels uitverkocht, zodat de zaal op de woensdagen een mooie basisvulling kent. Losse kaarten zijn voor €15,- nog verkrijgbaar in de ticketshop: www.theaterdelden.nl. Op die site én op www.pieterjouke.nl vindt u tevens meer informatie over Gloeiend plaat.

Uw bezoek aan Stadscentrum het Parochiehuis (of het nu is voor zakelijke verhuur, sport- en cultuurbeoefening of theater) is weer ouderwets. Wel gelden nog de basale coronamaatregelen, waarvoor wij op locatie de randvoorwaarden scheppen. Voor (aan)vragen mailt u naar info@sbrdelden.nl. (UPDATE 28 februari)