Theater en meer…
De Reggezaal is de theaterzaal van Stadscentrum het Parochiehuis en herbergt cabaret, muziek, dans, lezingen en toneel. Het lijsttheater biedt tot 200 toeschouwers goed zicht op het verhoogde podium. De hypermoderne licht- en geluidapparatuur, omvat ook een ringleiding voor slechthorenden.
Hieronder vindt u het overzicht van de theateractiviteiten (eigen voorstellingen en die georganiseerd door derden). Zitplekken zijn niet geplaceerd en zaalverkoop vindt plaats zolang de voorstelling nog niet uitverkocht is, betalen kan slechts middels pin.
Verder praktische informatie leest u in Theaterbijsluiter.
Moderne museumarchitectuur
’t Nut Delden presenteert:
Architectuurhistoricus drs. Suzanne Roelofs heeft eerder drukbezochte lezingen over architectuur voor het Nut in Delden verzorgd. De toehoorders waren onder de indruk van haar kennis en enthousiasme.
Museumarchitectuur heeft de laatste decennia een grote bloei doorgemaakt. Het gebouw functioneert als het visitekaartje van de collectie en kan een stad op de kaart zetten, zoals is gebeurd met het Guggenheim (1997) in Bilbao. Soms lijkt het gebouw nog wel belangrijker te zijn dan de feitelijke collectie.
We kijken in deze lezing naar bekende en minder bekende musea van sterarchitecten als Frank Gehry, Jean Nouvel, Oscar Niemeyer, Norman Foster, Zaha Hadid en vele anderen. Van Milwaukee naar Doha, van Londen naar Madrid. De verschillende, uiteenlopende stijlen komen aan bod, net als de specifieke eisen die een museum aan een gebouw stelt.
Suzanne Roelofs is afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2013 heeft zij haar eigen bedrijf, Building Stories geheten. Zij geeft lezingen en wandelingen op het gebied van (met name) moderne architectuur. Daarnaast is ze reisleider en organiseert en begeleidt ze architectuurreizen.
Wouter Monden
STORMBREIN
Het stormt in Wouters brein. Groot nieuws en klein leed, het doet wat met Wouter. Wouter peinst, praat en reflecteert, maakt zich zorgen en ziet oplossingen en kansen. Wouter is vader, schrijver, grappenfabrikant en ultraloper.
Hij neemt je mee op een tocht door Zwitserse bergen, Carré, parkeergarages met een luchtje en de genadeloze heuvels van de Barkely Marathons. In ‘Stormbrein’ kijkt Wouter eerlijker dan ooit naar zichzelf en naar de wereld. Alles wat om te huilen is, wordt genadeloos belachelijk gemaakt.
Wouter Monden is de sympathieke host van de razend populaire Elektra
Podcast. Hij interviewde meer dan 200 collega’s waaronder Theo Maassen, Brigitte Kaandorp, Peter Pannekoek, en Philippe Geubels. Wouter is de vaste publieksopwarmer van alle televisieshows van Arjen Lubach en speelt regelmatig in verschillende comedyclubs. Ook was hij te zien bij de Avondshow Stand-Ups.
https://youtu.be/EDCLdY0u9Bw?si=SMT-ZDrRox6xoo88
De Snelste Zebra
Je kunt leuk winnen, vrolijk winnen, gezellig winnen,
maar je kunt ook vervelend winnen.
Zebra wil iedere dag hardloopspelletjes doen. Hardrennertje,
Sprinterdesprint, Vlugge Wilma,
het is allemaal goed, als hij maar keihard kan rennen en altijd kan winnen. Tijger, Haas en
Nijlpaard hebben zich verstopt. Ze zijn het zat, ze willen niet meer rennen. Zebra wint niet
alleen altijd, hij wint ook nog eens helemaal niet leuk. Tijger gaat het hem vertellen: ”Zebra,
niemand wil tegen je rennen!” Even is het stil in het bos, heel stil.
Maar dan schraapt Zebra zijn hoef, Zebra is niet bang, zelfs voor Niemand niet! Het hele bos
en ver daarbuiten maakt zich klaar voor de wedstrijd van het jaar: Zebra tegen Niemand.
De snelste zebra van de wereld is gemaakt naar aanleiding van het gelijknamige prenten boek van Youp van het Hek met tekeningen van Georgien Overwater. Een voorstelling over
lelijk winnen en mooi verliezen, over vriendschap en natuurlijk over het belang van een
goeie schuilhut.
Mylou Frencken
Minnares
Minnares: Mylou Frencken wil het graag zijn. Op háár voorwaarden. Op háár manier.
Vroeger was een minnares een vrouw met macht, aanzien, glamour (en een paleisje). Maar waar was de liefde?
Minnaressen van nu worden gezien als vrouwen voor wie de liefde vaak bestaat uit lust en lijden. Ze smachten en wachten op hun moment, dat nooit komt.
Maar een minnares, vindt zangeres en cabaretière Mylou Frencken, is zoveel méér. In haar nieuwe voorstelling geeft zij het woord haar ware betekenis terug.
Liedjes van Mylou Frencken (ook bekend als zingende barvrouw in de tv-quiz Met het Mes op Tafel) werden verschillende keren genomineerd voor de Annie M.G. Schmidt-prijs.
Gery Groot Zwaaftink
’t Nut Delden presenteert:
Gery Groot Zwaaftink is muzikant, troubadour en verhalenverteller. Geboren in Heeten (Ov), maar al heel lang woonachtig in Vorden, begon Gery in 1987 voorzichtig als troubadour, later is daar het vertellen van verhalen bijgekomen. Vanaf 1994 is het zijn beroep mensen verhalen te vertellen en zelfgeschreven liedjes voor ze te zingen, waarbij hij zichzelf begeleidt op gitaar.
Het is een zeer uiteenlopend repertoire, Nederlandstalig en liedjes in het Achterhoeks dialect. Sagen en legenden vormen een inspiratiebron, maar ook de natuur, de liefde en het gewone, alledaagse leven. Dat resulteert in prachtige, kleine, lieflijke liedjes die hij voor ons zal spelen tijdens de muziekmiddag.
Neem alvast een voorproefje op zijn website: https://www.gerygrootzwaaftink.nl/muziek.html
Bas Birker
IN BLIJDE VERACHTING
Nederbelg Bas Birker is best sympathiek. Voor een Hollander. Maar schijn bedriegt. Diep vanbinnen zit een dik drammerig Duitsertje met een voorliefde voor orde, stiptheid en bovenal zichzelf. Noem het arrogant, noem het egocentrisch, maar zelfkennis is het begin van alle wijsheid.
‘In blijde verachting’ is een reisverslag van de zoektocht naar Bassies diepste binnenste, te beginnen bij de ruggengraat. Een roadtrip langs ziekenhuizen, doodsangsten en onhebbelijkheden, om uiteindelijk de schoonheid te vinden in een grote berg lelijkheid. Een beetje zoals België, maar dan minder verdeeld.
Birker twijfelt, worstelt en beslist. Zo kan hij in de tweede helft van zijn leven, met opgeheven hoofd en redelijke rechte rug, in ieder geval zichzelf onder ogen komen. Maar niet voordat hij jou eens recht heeft aangekeken. Want misschien is met Bas een hele hoop mis, met de rest van jullie is het sowieso veel erger gesteld.
Heilligen Hendrik
BAR & BOOS
Wat doe je als je stamkroeg dreigt te sluiten, omdat de hoogbejaarde café-eigenaar ermee sto
pt? Dan ga je zelf achter de bar staan! Tenminste, als je Helligen Hendrik heet. In de voorstelling ‘Bar en Boos’ is Hendrik van der Pette kroegbaas tegen wil en dank. Dat maakt zijn humeur er niet beter op maar goed, dat was toch al nooit al te best. Vanachter de toog komt de nurkse Tukker weer met tal van hilarische bespiegelingen en maatschappelijke tirades. Hij ergert zich bijvoorbeeld aan de roddelcultuur in zijn dorp en aan het chronische gebrek aan dorpsgekken in het straatbeeld. En natuurlijk zijn er nog veel meer kwesties waar hij zich druk over maakt. Kortom: ook in deze show kan het publiek zich weer opmaken voor een ouderwets avondje ‘helligheid’.
Janny van der Heijden
’t Nut Delden presenteert:
Janny van der Heijden komt vertellen over haar nieuwste boek Smaakpalet van de Lage Landen, waarin ze aan de hand van talloze schilderijen en prenten de verborgen geheimen van onze eetcultuur blootlegt. In haar boek brengt zij haar liefde voor eten en kunst samen.
Regelmatig wordt gezegd dat wij in Nederland geen eetcultuur kennen. Niets is minder waar, stelt Janny van der Heijden in Smaakpalet van de Lage Landen. In de zeventiende eeuw bestond deze wel degelijk, pronkte men met producten van eigen bodem of die men van ver haalde en hingen er trots afbeeldingen van gestapelde kazen of oesters aan de muur. Wat valt er allemaal te ontdekken over de groente, vis of het brood dat op de vele stillevens en marktscènes werd afgebeeld. Hoe heeft onze smaak zich gevormd?
Aan de hand van deze schilderijen probeert Van der Heijden een antwoord te vinden op de vraag hoe onze smaak zich ontwikkeld heeft en geeft ze antwoord op prangende vragen. En tijdens haar lezing in Stadscentrum het Parochiehuis kan jij straks ook al je vragen stellen!
Martijn Kardol (TO)
FRIS (try out)
Stel je kunt helemaal opnieuw beginnen. Gewoon een druk op de knop en je reset de boel. Hoe fijn zou dat zijn? Martijn Kardol heeft een poging tot een frisse start gewaagd: een kind, een nieuwe woonplaats en een nieuwe voorstelling. Soms valt nu eenmaal alles samen. Te mooi om waar te zijn? Ja zeker, want de Belastingdienst weet je nog steeds te vinden, je blijkt toch iets meer op je ouders te lijken dan dat je voor ogen had en hoe ‘Fris’ ben je nog na anderhalf uur op het podium?
We komen allemaal wel op een punt in ons leven, waarop een frisse start erg ‘Welkom’ is. ‘Bang’ dat je geschiedenis je blijft achtervolgen? Tsja, dat is nu eenmaal ‘De Situatie’. En hoe ‘Ver van je bed’ het ook lijkt, ooit komt het op je pad.
Na drie avondvullende cabaretprogramma’s en afgelopen theaterseizoen zijn musicaldebuut, is Martijn terug in het theater met een nieuwe solo. Verwacht een mix van pijnlijk herkenbare situaties, absurde wendingen en hilarische anekdotes. Na een avond met Martijn zijn je buikspieren weer getraind en kun je de boel weer prima relativeren.
Maneman en Ostermann
TUUTENVEL ÉN WUNDERBAHR
Andre Manuel en Rocco Ostermann, gezworen kameraden, en ook wel de Starsky en Hutch van de betere gitaarmuziek genoemd, hebben hun kostbare handen uit de mouwen gestoken en spelen het liedjesprogramma TUUTENVEL-WUNDERBAHR voor u.
Verwacht satirische liedjes met de vinger aan de pols van de absurde
wereld, impressionistische liedjes en verhalen van alledaagse waanzin. Een muzikaal programma met de mooiste eigen muziek en de allerbeste andermans muziek.
Puur TUUTENVEL én WUNDERBAHR, gezongen en gespeeld door de zin,
zon en zen meesters oet Twenthe en de Achterhoek.
Maneman & Ostermann, zo goed dat het zeer doet en bijna niet te missen
. Komt dat horen!