Science Battle naar Delden

Science Battle naar Delden

DELDEN – Op 7 februari wordt uw eigenste Stadscentrum omgedoopt tot volksuniversiteit voor iedereen tussen de 11 en 111 jaar. Vanaf 20:00 is het podium aan vier promovendi die hun boeiende promotieonderzoeken terugbrengen tot de kern en deze op een sprankelende wijze aan het publiek presenteren. De vermaarde Twentse Prof. Dr. Dave Blank zal de regie voeren over deze avond vol proefjes, weetjes, verbazing en verrijking. Uiteindelijk kiest het publiek de beste bolleboos.

Onderzoekers vanuit alle wetenschappelijke disciplines kunnen deelnemen aan de Science Battle, de enige voorwaarden zijn dat hun onderzoeksgebied spannend genoeg is en ze hun bevindingen boeiend en begrijpelijk op de bühne kunnen brengen. Doordat gewerkt wordt met een vast arsenaal aan academici uit een breed wetenschappelijk spectrum, is diversiteit en kwaliteit voor jong en oud gegarandeerd.

Op 7 februari laat Ties Ausma (Universiteit Groningen) zien dat zwavel belangrijker is voor planten dan we denken. Hoe dat werkt bij mais en suikerriet zal blijken als Ties een speciale kamer vol met zwavel spuit. Islamoloog Hayat Ahlili (Universiteit Utrecht) bestudeert het boek Majmu’at al-Fatawa, dat ook door Geert Wilders en door Jihadisten veelvuldig gebruikt en misbruikt wordt. Marte van der Linden (Universiteit Utrecht) is gek op zilver en goud en zoomt hierop letterlijk en figuurlijk onvoorstelbaar ver in.  Taalwetenschapper Sybren Spit (Universiteit van Amsterdam) tenslotte onderzoekt hoe het kan dat kinderen doorhebben hoe ze taal leren, zonder dat ze de grammaticaregels al kennen.

Sinds de oprichting van de Science Battle in 2014 hebben alle landelijke media al wel aandacht besteed aan het fenomeen, door Trouw treffend benoemd als ‘Promovendus zoekt publiek’. Ieder jaar groeit de publieke belangstelling, zo was vorig jaar de zaal in Diepenheim ook mooi gevuld. Vooral het aandeel middelbare scholieren valt op, voor hen is het een mooie manier om kennis te maken met wat ze later te wachten staat.

Op vrijdag 7 februari wordt de Science Battle vanaf 20:00 uur gevoerd in de Reggezaal. Kaarten kosten voor iedereen tot 18 jaar €9,50, om zo het academisch vuurtje laagdrempelig aan te wakkeren. Voor volwassen bedraagt de toegangsprijs €12,50. Kaarten zijn hier te koop en op deze site vindt u meer informatie over de Science Battle.

Het COVID-19-virus treft ook uw Stadscentrum. Ons podiumaanbod is opgeschort tot volgend seizoen, maar vanaf 1 juni start een deel van onze gebruikers de activiteiten weer voorzichtig op, uiteraard binnen de perken van de geldende maxima en ons tijdelijke gebruikersprotocol. Meer informatie vindt u hier, eventuele vragen stelt u via info@sbrdelden.nl of via theaterzaken@sbrdelden.nl (UPDATE 2 juni)