Lachen! De Hof door Vlaamse ogen

 1

DELDEN – Nadat La Clique eerder deze maand had geglorieerd op het podium van het Stadscentrum deed Bas Birker jongstleden woensdag niets minder. Door de vakantie was de zaal maar matig gevuld, maar de vijftig aanwezigen hadden niet in betere handen kunnen zijn dan in die van Birker. De bedreven Belg maakte er een feestje van en spaarde zijn publiek daarbij niet. Naast zijn reguliere programma, leefde de cabaretier zich uit in een maalstroom aan improvisaties waarin lokale thema’s de boventoon voerden.

Met zijn nieuwe show ‘Je moeder’ maakte Bas Birker al uitgebreid furore in vooral de Belgische theaters. Bij onze zuiderburen wordt onze oud-landgenoot als exoot gekoesterd en trekt hij volle zalen in de (middel)grote theaters. De Standaard roemde eerder dit jaar al Birkers ‘compromisloze interactie met het publiek’ en ook in Delden maakte hij daarmee het grote verschil. In de bar werd na afloop unaniem besloten dat de improvisatieprijs dit jaar naar de ‘oons Bas’ moest gaan.

De bevreemdende samenstelling van de Hof van Twente werd al snel een rode draad door de avond, de uitspraak ‘Is ook een stad’ zal bij de aanwezigen tot in lengte van dagen op de lachspieren werken. Maar niet slechts bij de plaatselijke geografie raakte Birker het noorden kwijt, het eerstvolgende treffen tussen Rood-Zwart en SV Delden mag op een extra hooligan rekenen. De improvisaties bekrachtigden de reguliere show die stond als een huis en maakte dat de show nog lang doorebde in de hoofden van de aanwezigen en aan de bar van het Stadscentrum.

Met nog twee cabaretiers te gaan, bevindt het Deldense theaterprogramma zich in de afrondende fase. Op 20 maart speelt Cameretten-winnaar Janneke de Bijl haar show, tv-bekendheid Kees van Amstel doet op 17 april het licht uit. Het is aan hen om er een even onvergetelijke avond van te maken als Bas Birker deed, maar de publieksprijs 18/19 lijkt al aan de Vlaming vergeven te zijn.

Uw bezoek aan Stadscentrum het Parochiehuis (of het nu is voor zakelijke verhuur, sport- en cultuurbeoefening of theater) is weer ouderwets. Wel gelden nog de basale coronamaatregelen, waarvoor wij op locatie de randvoorwaarden scheppen. Voor (aan)vragen mailt u naar info@sbrdelden.nl. (UPDATE 28 februari)